Bettinghistoria

Människan har slagit vad om saker sedan länge. Det mest konkreta beviset finns i antika Grekland och Rom. Däremot går det nästan att säkerställa att vadslagning utövats till och med tidigare då det ligger lite i människans natur. Är vi oense om något kan vi alltid satsa på vad som kommer att hända. Satsningen behöver inte alltid läggas in som pengar. Det kan vara för ära eller något annat man behöver – redskap, mat.

Antik betting

I det antika Grekland utövades idrottsspelen. Under idrottsspelen samlades grekiska män för att visa upp sin atletiska förmåga. Andra grekiska man satsade då på utkomsten av dessa grenar. Den vanligaste grenen att ha betting på var hästkapplöpning.

Grunden för trav och galopp i dagens samhälle. Bettingen kunde ske mellan flera eller två personer. Vanligast var att man satsade mot varandra genom att ropa vad det var man satsade. När vinsten sedan var avgjord gav man det man lovade till vinnaren. Betting på den tiden var väldigt simpel.

bakgrund arenaInte långt därifrån höll det antika Rom också på med ungefär samma sak. Det var för det mesta romerska män som visade upp sina atletiska förmågor. Romerska medborgare samlades för att satsa på deras prestationer. Skillnaden var att dessa förmodligen romerska män slogs för sitt liv.

Gladiatorspelen i Rom var som skapat för betting. Du kunde slå vad om ifall gladiatorn skulle dö eller leva. När han skulle dö, hur han skulle dö och så vidare. Upplägget för bettingen var densamma som för idrottsspelen. De som slog vad kunde vara allt från två personer, tre eller flera. Dessa kunde antingen lägga sina satsningar i en pott som en person tog hand om eller ge den vinnande personen vad de satsat.

Bettingen som skedde under antiken är grunden till bettingen som pågår idag. Gladiatorspelen går att likna vid boxnings- och brottningsmatcher. Hästkapplöpningen är idag trav eller galopp. Idrottsspelen är dessutom förfadern till de Olympiska Spelen som idag innehåller ett gäng olika grenar som det går att spela betting på.

/Bettingspel